JORDGUBB-CITRON TÅRTA

Hej på er och glad mors dag! Denna högtid känns lite extra viktig, jag ser verkligen upp till alla fantastiska människor som är mammor som jag har runt mig så det minsta jag kan göra är att bjussa på en tårta som tack för allt fantastiskt dom gör varena dag. Jag är lyckligt lottad om jag blir hälften sån bra mamma som dom när den dagen väl är här =) 
 
Min mor önskade sig en tårta med blommor och då det är helt galet varmt ute så fick det bli en tårta med fräsha smaker. Här presenterar jag min mors dag tårta: Ljusa bottnar fyllda med citronmousse, jordgubbsmousse med färska jordgubbar och täckt med marängsmörkräm med smak av vit choklad. 
 
Här kommer recepten =)
Och kära mammor, glöm inte bort att ni är fantastiska! 


TÅRTBOTTNAR:
Recept här
 220 g ägg (4 st)
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä in en form med bakplåtspapper, både i botten och på sidor, smörar du den först fastnar det lättare. Jag använde en rund form med löstagbar kant som är 18cm.
2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
3. Ha mjölblandningen, lite i taget, i ägg & strösocker blandningen och blanda försiktigt i det med hjälp av en slickepott. 
4. Häll i smeten i formen och grädda 20-30 min (beror helt på storlek på form och ugn!) Kolla med en provsticka, den ska vara helt torr. Är inte stickan torr men ovansidan ser klar ut så lägg över folie över kakan, då slipper du en bränd topp men kakan blir klar. 
5. Ta ut den ur ugnen när du tycker den känns klar och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Sen plockar du ur den ur formen och delar den i 3 delar. 
 
 
CITRONMOUSSE:
Inspo härifrån
2dl vispgrädde
2dl créme fraiche
0,75 dl socker 
0,75 dl citronsaft + skal från 1 citron 
3 gelatinblad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Vispa ihop socker och créme fraiche tills det blir fluffigt.
3. Värm på citronsaften och smält ner gelatinbladen
4. Låt det svalna lite och blanda sedan ner det i créme fraiche-blandningen.
5. Riv ner skalet från en citron
6. Vispa grädden lagomt och vänd ner det i blandninge.
7. Låt stå i kylen i ca 2h.
 
 
JORDGUBB-CITRON MOUSSE:
Räcker till ett  rejält lager på en 18cm tårta
200g jordgubbar (jag använde frysta)
1/2 låda färska jordgubbar
0,75 dl socker
Saften från 1/2 citron
3 gelatinblad
2 dl grädde
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg jordgubbar och socker i en kastrull, koka upp och låt småputtra i 2-3 minuter.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. 
3. Tag av kastrullen från plattan och mixa den slät med tex en handmixer. 
4. Pressa ner saften av en 1/2 citron.
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i jordgubbsröran. 
6. Häll över röran i en skål och ställ den i kylen tills den svalnat helt. Rör om ett par gånger under denna timmen så undviker du att det blir klumpar i röran. Har du bråttom så går det lika bra att ställa in den i frysen i 20-30 min, ha lite koll bara så den inte fryser =)
7. Vispa upp grädden, ha i en knivsudd bakpulver så blir den fluffig och fin. 
8. Vänd ner den svala (helst lite kalla) röran lite i taget ner i grädden.
9. Hacka färska jordgubbar och vänd ner i moussen 
10. Ställ moussen i kylen och låt stå i ca 2h eller tills du ska göra iordning tårtan.
 
 
MARÄNGSMÖRKRÄM MED VIT CHOKLAD
Inspo härifrån
5 st äggvitor
2,75 dl socker
250g rumsvarmt smör 
2 tsk vaniljsocker
185g vit choklad 
 
GÖR SÅHÄR:
1. 
Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt(har du saltat smör så skippa detta!) i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält, om du har en termometer så kan du värma upp det till ungefär 65grader. Har du inte en termometer så stick ner en sked, ta upp den och känn på den, känner du inga sockerkristaller så är det färdigt. Rör om lite då och då under tiden det värms upp. 
2. Smält den vita chokladen över vattenbad och. låt den sedan svalna. 
3. Ta bort skålen från värmen, placera antingen skålen i en hushållsassistent med visp eller vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat, räkna med ca 10 minuter. Har du mjuka toppar och kan du vända skålen upp å ner utan att du får all smet på dig så är den färdig =) 
4. Sänk hastigheten på vispen till låg/mellanhastighet, ha sedan ner smöret, lite i taget. Tänk dig bitar lika stora som en tärning och räkna till 15 mellan varje bit, då vet du säkert att det blandats in. 
5. Tillsätt sedan chokladen även där lite i taget. Se till att chokladen har svalnat, vi vill inte att vår marängsmörkräm ska skära sig.  
6. Vispa ihop allt till en härlig marängsmörkräm på mellanhastighet, nu kan du även passa på och färga din marängsmörkräm om du vill det. 
 
 
LÄGG IHOP TÅRTAN SÅHÄR:
1. Dela din botten i 3 lika stora bottnar. Jag låter alltid min botten svalna när den kommer ut från ugnen sen lägger jag in den i kylskåpet medans jag förbereder alla fyllningar och liknande, jag tycker den blir lättare och dela då.
2. Lägg den första botten på tårtfat/tårtbricka, ha på ett rejält lager med jordgubbsmoussen och gör det så rakt som du kan, lägg på botten 2. 
3. Lägg på ett rejält lager med citronmoussen, Lägg på botten 3. 
4. Täck tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm och ställ sedan in tårtan i kylen i minst en 1h, men gärna över natten. Packa in den i plastfolie om du väljer att ha den över natten. 
5. Täck sedan hela tårtan med marängsmörkräm. Vill du ha ett fint resultat så gäller det att ha tålamod, köra tunna lager och kyla tårtan rejält mellan gångerna. 
6. Nu är det bara att gå bananas, jag valde att färga min marängsmörkräm i olika rosa nyanser, kör på det du själv gillar! Fyll sedan marängsmörkrämen i spritpåsar som har olika tyllar och spritsa lite här och där på tårtan i alla mönster å storlekar du kan tänka dig, denna gång körde jag mest på blommor men välj det som passar dig.
7. Låt tårtan stå i kylen tills det är dags för servering. 

LYCKA TILL! =)