Blåbärspaj som bakas utan ugn!
I samarbete med RättviksNytt så har jag ännu en gång fått äran att dela ett av mina recept i deras reklamblad och denna gång blev det en fantastisk blåbärspaj som man inte behöver någon ugn till, perfekt i denna vårvärme 😃
Hoppas ni gillar receptet, ha en fin dag!
Till en kaka på 18cm behöver du:
12st chocolate chip cookies
25g smör
3dl tinade blåbär (ca 150g)
1 gelatinblad
1dl grädde
125g mascarponeost
3msk florsocker
150g vit choklad
0,75dl grädde
Gör såhär:
1. Mixa kakorna till fina smulor
2. Smält smöret och blanda det med kaksmulorna
3. Tryck ut kaksmulorna i en springform som är 18cm, det ska täcka hela botten och upp på ungefär halva kanten, ställ in i kylen
4. Spara 1dl av blåbären till senare och mixa dom andra 2dl till en fin puré
5. Lägg 1 gelatinblad i kallt vatten i minst 5 min
6. Värm på 0,5dl av purén under omrörning , krama ur gelatinbladet och blanda ner det i den varma purén. Rör noga så du inte får några gelatinklumpar
7. Blanda ihop båda puréerna och ställ in i kylen.
8. Vispa upp grädden så den blir fast, vispa sedan i mascarponen och florsockret.
9. Se till att purén svalnat och vispa sedan ner den lite i taget i gräddblandningen
10. Blanda ner dom blåbär du sparade sen tidigare och häll ner fyllningen i pajskalet
Ställ in i kylen.
Toppingen:
1. Hacka den vita chokladen väldigt fint och lägg ner den i en skål
2. Värm på grädden under omrörning tills den precis börjar koka och häll då grädden över chokladen och rör tills all choklad smält
3. Låt stå i rumstemperatur tills den är spritsbar, det tar ca 15-20min
4. Spritsa/klicka ut valfritt mönster på kakan, servera och njut!
.