KLADDKAKA MED PEPPARKAKSKOLA

Eftersom ni gillade min vita kladdkaka med saffranskola gjorde jag en variant med pepparkakskola också. Denna är så god, det är som att äta pepparkaksdeg och choklad ihop, magiskt! 
 
Här kommer receptet, jag gjorde kakan i en form som är 18cm, gör du den i en form som är större är 18cm så dubbla hela receptet! =) 

Du behöver:
Kladdkaka:   
75g Smör 
1,5dl socker 
0,3dl kakao 
1 tsk vaniljsocker 
1 ägg  
0,75dl vetemjöl 
 
Pepparkakskola:
1dl strösocker   
0,5dl ljus sirap  
1,5dl vispgrädde 
1tsk vaniljsocker 
1msk pepparkakskrydda
50g rumsvarmt smör 
 
 
Gör såhär: 
Kladdkaka:
1. Slå på ugnen på 175 grader   
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.    
3. Blanda socker, vaniljsocker och kakao i en skål.    
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.    
5. Tillsätt ägget och blanda i det.    
6. Ha i vetemjölet i smeten, blanda ihop det.  
7. Smöra och bröa en form, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, den ska ha stelnat på kanterna men fortfarande vara lite kladdig i mitten.    
8. Låt svalna i kylskåp medans du gör pepparkakskolan. 
9. När kakan svalnat så klä in kanterna på springformen med bakplåtspapper. 
 
Pepparkakskola: 
1. Blanda socker, sirap, grädde, vaniljsocker och pepparkakskrydda i en kastrull och ställ på plattan.   
2. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ca 15-20 minuter, kolasmeten ska nå ca 115 grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten. 
3. Ta av kolan från värmen när du nått önskad tempratur och rör ner smöret så det smälter.
4. Häll över kolasmeten över kladdkakan och ställ in i kylen i minst 2h men den kan utan problem stå under natten. 
5. Ta bort spingformskanten, dra försiktigt bort bakplåtspapper och avsluta med att dekorera med tillexempel rostad kokos, mandlar, krossade polkagrisar eller varför inte krossade pepparkakor.  Eller så äter du den som den är, det funkar kanon det också!
Lycka till!