PEPPARKAKSBOTTEN, SAFFRANSKOLA & CHOKLAD

Hej hopp! 
Vad sägs som ännu ett recept med smakarna saffran och pepparkaka? December är snart slut så håll ut om ni avskyr dessa, snart dyker det upp mindre juliga recept igen =) 
 
Detta är alltså en no-bake kaka med pepparkaksbotten, saffranskola och mörk chokladganache. Sån jäkla toppkombo att jag dreglar ner halva datorn av att skriva detta. Prova denna, ni blir inte besvikna! 
 
Till en kaka på 18cm behöver ni: 
Botten:
15st pepparkakor
30g smör 
 
Saffranskola: 
1,5 dl vispgrädde 
25g smör 
1,5dl strösocker 
0,75dl ljus sirap
0,5dl finhackad mandel
1 paket saffran (0,5g) 

Ganache: 
100g mörk choklad
1dl grädde 
1msk rumsvarmt smör
 
Gör såhär: 
Botten: 
1. Krossa pepparkakorna fint 
2. Smält smöret och blanda ihop kakorna och smöret.
3. Tryck ut kakblandningen i ett jämt lager i en springform på 18cm. 
4. Ställ in i kylen medans du gör saffranskolan. 
 
Saffranskola: 
1. Lägg grädde, smör, strösocker och sirap i en tjockbottnad kastrull. 
2. Koka upp under omrörning och låt det sedan koka utan omrörning tills det når ca 110-115 grader. 
3. Ta bort kastrullen från plattan, blanda i saffran och mandeln.
4. Häll på kolan på pepparkaksbotten och låt den stå framme tills kolan stelnat. 
 
Ganache: 
1. Hacka chokladen fint
2. Värm på grädden 
3. Häll över grädden ovanpå chokladen och rör om försiktigt tills allting smält. 
4. Ha i en matsked rumsvarmt smör och låt det smälta, rör om så allt blandas till en slät smet. 
5. Ha den i rumstempratur tills den blivit spritsbar, dekorera då din paj på det sättet du känner för. 

SERVERA OCH NJUUUT!!!! 
 
 
 
 

Kommentera här: