SAFFRANSKOLA
Hejj på er! Det har varit väldigt tomt både här och på instagram och ibland kommer livet emellan och det viktigaste är att andas och ta en dag i taget. MEN idag kommer ett recept som jag tagit fram till reklambladet Rättviks Nytt, jag hoppas ni gillar det! :)
Ca 15-20st godisar.
Du behöver:
2dl grädde
1,25dl socker
0,5dl ljus sirap
1,5tsk vaniljsocker
1dl mandelspån
75g rumsvarmt smör
0,5g saffran
Gör såhär:
1. Klä in en form (min var 23x15) i bakplåtspapper så både botten och kanter täcks.
2. Blanda socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och ställ på plattan.
3. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ungefär 25-30 minuter, kolasmeten ska nå ca 120-125grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten.
4. Medans kolan kokar så hacka mandelspånen grovt och rosta dom i en torr panna tills dom får en gyllenbrun färg.
5. När kolan nått ca 120 grader så ta av kastrullen från värmen och rör ner lite av smöret i taget och sedan saffranet, rör om tills allting har blandats.
6. Blanda i 3/4 av mandelspånen i kolasmeten, rör om och häll sedan kolan i din bakplåtsklädda form, avsluta med att strö över resten av mandelspånen ovanpå.
7. Ställ kolan i kylen och låt den stå i minst 3h innan du skär upp den i valfri storlek.

