ÄPPELPAJ MED TWIST
Hejj, detta är det bästa recept jag någonsin kommit på så jag tänker inte babbla massa denna gång utan ni får receptet på en gång!
Till en kaka på 18cm behöver ni:
Botten (själva pajskalet):
Till en kaka på 18cm behöver ni:
Botten (själva pajskalet):
2dl karamellpopcorn (tex från werthers)
5st digestivekex
40g smält smör
Fyllning:
Ett stort äpple
En rejäl klick smör
2msk socker
2msk kanel
1msk vaniljsocker
1,5dl vispgrädde
5st digestivekex
40g smält smör
Fyllning:
Ett stort äpple
En rejäl klick smör
2msk socker
2msk kanel
1msk vaniljsocker
1,5dl vispgrädde
En nypa bakpulver
1,5msk vaniljsocker
Topping:
75g kallt smör
1dl vetemjöl
0,75dl socker
1,5msk vaniljsocker
Topping:
75g kallt smör
1dl vetemjöl
0,75dl socker
0,75dl havregryn
0,5-1tsk havssalt
0,5-1tsk havssalt
Gör såhär:
Botten:
1. Mixa karamellpopcorn och digetivekex till du har fina smulor, om det finns några större popcorn eller smulor så plocka ur dom.
2. Smält smöret
3. Blanda ihop smulorna och smöret, tryck ut det jämnt både på kanter och i botten i en springform.
Botten:
1. Mixa karamellpopcorn och digetivekex till du har fina smulor, om det finns några större popcorn eller smulor så plocka ur dom.
2. Smält smöret
3. Blanda ihop smulorna och smöret, tryck ut det jämnt både på kanter och i botten i en springform.
4. Ställ in i kylen.
Fyllning:
1. Lägg i en rejäl klick smör, typ en rejäl matsked, i en stekpanna och låt det smälta.
2. Skala och skär bort kärnhuset i äpplet och gör ungefär 1x1cm stora tärningar av äpplet.
Fyllning:
1. Lägg i en rejäl klick smör, typ en rejäl matsked, i en stekpanna och låt det smälta.
2. Skala och skär bort kärnhuset i äpplet och gör ungefär 1x1cm stora tärningar av äpplet.
3. Lägg ner äpplet i stekpannan, lägg i socker, kanel och 1msk vaniljsocker.
4. Rör runt tills äpplena har mjuknat och det har blivit en härlig, klibbig sås av smöret.
5. Ställ åt sidan för att svalna.
6. Vispa grädden ihop med en nypa bakpulver och vaniljsocker.
7. Blanda ner den svalna (viktigt!) äppelblandningen i grädden och rör runt tills allt har blandats.
8. Häll ner fyllningen i pajskalet och ställ in i kylen.
Topping:
1. Slå på ugnen på 175 grader
2. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig smet. Tillsätt socker och flingsaltet.
3. Fördela det jämt i en form och grädda i ugnen i ca 20-25 minuter.
4. Rör runt tills äpplena har mjuknat och det har blivit en härlig, klibbig sås av smöret.
5. Ställ åt sidan för att svalna.
6. Vispa grädden ihop med en nypa bakpulver och vaniljsocker.
7. Blanda ner den svalna (viktigt!) äppelblandningen i grädden och rör runt tills allt har blandats.
8. Häll ner fyllningen i pajskalet och ställ in i kylen.
Topping:
1. Slå på ugnen på 175 grader
2. Nyp ihop smör, mjöl och havregryn till en smulig smet. Tillsätt socker och flingsaltet.
3. Fördela det jämt i en form och grädda i ugnen i ca 20-25 minuter.
4. Ta ut, rör omkring så det blir smul och låt svalna.
Avslutningsvis:
Strö smulet ovanpå äppelfyllningen och ringla över kolasås, servera med vaniljsås och njuuuut!!!


Hej! Hittar inte caramelpopcorn någonstans. Kan man byta ut det mot något annat tror du?🙂