VIT KLADDKAKA MED SAFFRANSKOLA
Julrecepten fortsätter! Eller njae, nog för att denna består av saffran men jag hade lätt kunnat ätit den året runt. Så jäkla god!
Här kommer receptet, jag gjorde kakan i en form som är 18cm =)
Du behöver:
Vit kladdkaka:
75g smör
75g smör
1dl socker
1tsk vaniljsocker
1st ägg
1dl vetemjöl
100g vit choklad
Saffranskola:
1dl strösocker
0,4dl glykossirap (eller ljus sirap)
1dl strösocker
0,4dl glykossirap (eller ljus sirap)
1,5dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker
75g rumsvarmt smör
0,5g saffran
Gör såhär:
Vit kladdkaka:
1. Slå på ugnen på 160 grader
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.
3. Blanda socker och vaniljsocker i en skål.
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.
5. Tillsätt ägget och blanda i det.
6. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron.
7. Ha i vetemjölet i smeten, blanda ihop det. Blanda sedan i den smälta vita chokladen.
8. Grädda längst ner i ugnen i ca 18-20 minuter, den ska ha stelnat på kanterna med fortfarande vara lite kladdig i mitten.
9. Låt svalna medans du gör saffranskolan.
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.
3. Blanda socker och vaniljsocker i en skål.
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.
5. Tillsätt ägget och blanda i det.
6. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron.
7. Ha i vetemjölet i smeten, blanda ihop det. Blanda sedan i den smälta vita chokladen.
8. Grädda längst ner i ugnen i ca 18-20 minuter, den ska ha stelnat på kanterna med fortfarande vara lite kladdig i mitten.
9. Låt svalna medans du gör saffranskolan.
10. När kakan svalnat så klä in kanterna på springformen med bakplåtspapper.
Saffranskola:
1. Blanda socker, sirap, grädde och vaniljsocker i en tjockbottnad kastrull och ställ på plattan.
2. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ca 30-40 minuter, kolasmeten ska nå ca 120grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten.
2. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ca 30-40 minuter, kolasmeten ska nå ca 120grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten.
3. Ta av kolan från värmen när du nått önskad tempratur och rör ner smöret och saffranet.
4. Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme och rör tills allt har gått ihop till en fin kolasmet.
4. Sätt tillbaka kastrullen på medelvärme och rör tills allt har gått ihop till en fin kolasmet.
5. Häll över kolasmeten över din vita kladdkaka och ställ in i kylen i minst 2h men den kan utan problem stå under natten.
6. Ta bort spingormskanten, dra försiktigt bort bakplåtspapper och avsluta med att dekorera med tillexempel rostad kokos, mandlar eller varför inte krossade pepparkakor.
Lycka till!


