CHOKLADBOMB!

Hej på er & glad torsdag! Nu ni ska ni få ett recept på en chokladbomb som dom ni bjuder den på sent kommer glömma =) 
 
Detta är alltså chokladbottnar, ena fyllningen är daimfluff med hackad daimchoklad över, den andra är bubs (godiset, välj vilken smak ni vill. Jag hade jordgubbs-bubs tror jag) så är hela tårtan täckt i mjölkchokladmousse och toppad med chokladganache och nutellafrosting =)  

Vi börjar med tårtbottnarna, jag utgick från detta recept, men ändrade det lite grann och bytte ut halva varma vattnet mot varmt kokt kaffe istället plus att jag penslade bottnarna när dom svalnat med sockerlag (1dl vatten, 1 dl socker, låt koka tills sockret smält och låt det sen svalna)
 
CHOKLADBOTTNAR: 
3 gram vaniljsocker (1 tsk)
180 g mjöl (3 dl)
300 g socker (3,33 dl)
85 g kakao (2,13 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
5 g bakpulver (1 tsk) 
55,8 g rapsolja (60 ml)
180 g mjölk, rumsvarm (180 ml)
80 g vatten, varmt (ca 1 dl)
80 g varmt kaffe (ca 1dl)
2 stora ägg
 
GÖR SÅHÄR: 
  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och klä in 2 formar med bakplåtspapper (jag kör både botten och runt på kanterna) à 18cm.
  2. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Vispa ihop olja, mjölk och ägg i en skål, blanda i det tillsammans med dom torra ingredienserna. Blana sen i kaffet och vattnet, lite i taget och rör om.
  3. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 20-30 minuter. Bottnarna ska vara torra i mitten. Låt de svalna på galler. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka.
 
DAIMFLUFF:
(jag halverade detta recept då jag bara hade det på ett lager)
180-200 g Daim
3 dl grädde

 
GÖR SÅHÄR:
1. Värm upp grädden i en kastrull på spisen (låt det ej koka!)
2. Ha i hackad daim och låt det smälta, ja det tar sin lilla tid.
3. Häll sedan upp det i en skål, ställ in i kylen i minst 5h och vispa sedan upp det precis som vanlig grädde. 
 
BUBSFLUFF:
90g bubs 
1,5dl grädde 
 
GÖR SÅHÄR: 
 Gör precis på samma sätt som med daimfluffet, jag valde dock att tillslut mixa smeten slät då bubsen efter ca 10-15 minuter inte riktigt ville smälta men har man tålamod kommer dom nog smälta.  
Här är dock värt att varna att konstistensen på detta fluff blir lite speciellt, blir mer segt än "fluffig grädde" men smaken blir fantastisk.  
Är du dock lite osäker så gör en back-up fluff på något annat godis. 
 
MJÖLKCHOKLAD-SMÖRKRÄM: (Recept här
300 g mjölkchoklad 
8 g vaniljsocker (1 msk) 
150 g äggvitor (4–5 st) 
220 g strösocker (2 ½ dl) 
1 nypa salt 
300 g osaltat smör, rumsvarmt 

GÖR SÅHÄR:
1. Hacka chokladen och smält den försiktigt över vattenbad eller i mikron. Låt den svalna till ljummen temperatur.

2. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält. Vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat.

3. Vispa ner smöret, lite i taget, och därefter chokladen. Det går bra att göra fyllningen dagen innan och ha den stående i rumstemperatur. Den blir mycket smidigare att jobba med då.

 
 
CHOKLADGANACHE: (the "drips") 
80 g mörk choklad (70%) 
20g ljus choklad 
1 dl grädde  

GÖR SÅHÄR: 
1. Smält försiktigt chokladen tillsammans med grädden i en kastrull, det får inte koka! Låt svalna.
2. Jag häller det sedan i en sån här och droppar över en välkyld tårta med smörkräm. Gissat att det även går att göra med en sked eller bara att hälla, prova er fram vad som känns lättast för just er! =) 
 
 
NUTELLAFROSTING (recept här)
 25 gram rumsvarmt smör 
65g  gram färskost 
1 dl kylskåpskall nutella 
1 dl florsocker
 
GÖR SÅHÄR:
 1. Lägg det rumsvarma smöret i en skål tillsammans med färskosten och vispa ihop detta med en elvisp.
2. Tillsätt florsockret, vispa.
3. Tillsätt sen nutellan och vispa ihop alltsammans till en slät smet.
Ställ kallt i ca 20-30 minuter innan du spritsar ut det. 
 
 
 
 

Kommentera här: