CHOKLADBOLLENS DAG
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2-3 dl havregryn
2-3 msk kaffe med mjölk
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa ihop smör och socker ett par minuter så det blir fluffigt.
2. Koka kaffe och ha i lika mycket mjölk som kaffe i muggen, låt svalna lite.
3. Ha i resterande ingredienser och vispa ihop det så att det blandas och så att havregrynen krossas. Föredrar ni att ha större bitar av havregryn så vispa bara i hälften av havregrynen och blanda sedan i andra hälften.
4. Ställ i kylen ett tag så smeten stelnar.
5. Rulla till bollar och sedan i valfritt strössel.
CHOKLADBOLLSSMET MED MÖRK CHOKLAD:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kaffe med mjölk
40 gram mörk choklad
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa ihop smör och socker ett par minuter så det blir fluffigt.
2. Koka kaffe och ha i lika mycket mjölk som kaffe i muggen, låt svalna lite.
3. Smält chokladen över vattenbad eller i
4. Ha i resterande ingredienser förutom mörka chokladen och vispa ihop det så att det blandas och så att havregrynen krossas. Föredrar ni att ha större bitar av havregryn så vispa bara i hälften av havregrynen och blanda sedan i andra hälften.
5. Häll i den smälta chokladen och blanda runt så allting går ihop.
6. Ställ i kylen ett tag så smeten stelnar.
7. Rulla till bollar och sedan i valfritt strössel.
CHOKLADBOLLAR MED VIT CHOKLAD:
(jag gjorde mina med mörk choklad-smeten, men det går lika bra med vanlig!)
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
3 dl havregryn
2 msk kaffe med mjölk
40 gram mörk choklad
80 gram vit choklad
GÖR SÅHÄR:
1. Smält den vita chokladen, klicka ut klickar lika stora som en enkrona ungefär på ett bakplåtspapper och ställ in det i kylen medans du gör smeten.
2. Vispa ihop smör och socker ett par minuter så det blir fluffigt.
3. Koka kaffe och ha i lika mycket mjölk som kaffe i muggen, låt svalna lite.
4. Smält chokladen över vattenbad eller i
5. Ha i resterande ingredienser förutom mörka chokladen och vispa ihop det så att det blandas och så att havregrynen krossas. Föredrar ni att ha större bitar av havregryn så vispa bara i hälften av havregrynen och blanda sedan i andra hälften.
6. Häll i den smälta chokladen och blanda runt så allting går ihop.
7. Ställ i kylen ett tag så smeten stelnar.
8. Tag ut smet och den vita chokladen från kylskåpet, ta en bit chokladsmet, platta till den i handen, lägg i en klick av vita chokladen och rulla sedan ihop det till en boll.
9. Rulla i valfritt strössel.
10. Servera dessa rumsvarma så choklad inuti inte är stenhård.
CHOKLADBOLLAR MED BALLERINAKULKEX:
100 g mjukt smör
1,5 dl strösocker
0,5 msk vaniljsocker
3 msk kakao
2-3 dl havregryn
2-3 msk kaffe med mjölk
Så många kulkex som chokladbollar
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa ihop smör och socker ett par minuter så det blir fluffigt.
2. Koka kaffe och ha i lika mycket mjölk som kaffe i muggen, låt svalna lite.
3. Ha i resterande ingredienser och vispa ihop det så att det blandas och så att havregrynen krossas. Föredrar ni att ha större bitar av havregryn så vispa bara i hälften av havregrynen och blanda sedan i andra hälften.
4. Ställ i kylen ett tag så smeten stelnar.
5. Tag ut smeten från kylskåpet, ta en bit chokladsmet, platta till den i handen, lägg i ett kulkex och rulla sedan ihop det till en boll.
6. Rulla i valfritt strössel.



Ser otroligt gott ut! Vad kul att det är chokladbollens dag, och roligt att kunna variera den klassiska chokladbollen så där – det har jag själv aldrig kommit att tänka på, så tack för recepten! :D