SOMMARTÅRTA JORDGUBB/MANGO

Hallå på er i värmen, jag hoppas ni tar hand om er ute i solens strålar och lite då å då tar en paus och går in och bakar något, kanske denna underbart somriga tårta som jag bjussar på idag! =) 

Den här söta räven är en tårta med ljusa bottnar, fylld med jordgubb-lime mousse och mangomousse, täckt med marängsmörkräm och spritsad med en lime-frosting, dekorationer gjorda i sockerpasta.
Jag älskar den här tårtan, jag hade älskat den ännu mer om jag inte hade behövt göra den i en lägenhet där det var +25 och allt smälte så fort jag tog ut det, haha. Så är basen lite ojämn är det därför, men hey. Allt är ju faktiskt inte perfekt jämt och det är helt okej det också! =) 
 
Här kommer recepten! 

TÅRTBOTTNAR:
Recept här
 
220 g ägg (4 st)
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä in en form med bakplåtspapper, både i botten och på sidor, smörar du den först fastnar det lättare. Jag använde en rund form med löstagbar kant som är 18cm.
2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
3. Ha mjölblandningen, lite i taget, i ägg & strösocker blandningen och blanda försiktigt i det med hjälp av en slickepott. 
4. Häll i smeten i formen och grädda 20-30 min (beror helt på storlek på form och ugn!) Kolla med en provsticka, den ska vara helt torr. Är inte stickan torr men ovansidan ser klar ut så lägg över folie över kakan, då slipper du en bränd topp men kakan blir klar. 
5. Ta ut den ur ugnen när du tycker den känns klar och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Sen plockar du ur den ur formen och delar den i 3 delar. 
 
JORDGUBB-LIME MOUSSE:
Räcker till ett  rejält lager på en 18cm tårta
160g jordgubbar (jag använde frysta)
0,5 dl socker
Skalet från 1 hel lime och saft från en 1/2 lime. 
3 gelatinblad
2 dl grädde
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg jordgubbar och socker i en kastrull, koka upp och låt småputtra i 2-3 minuter.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. 
3. Tag av kastrullen från plattan och mixa den slät med tex en handmixer. 
4. Riv ner skalet från en lime och rör ner saften från en halv lime. 
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i jordgubbsröran. 
6. Häll över röran i en skål och ställ den i kylen tills den svalnat helt. Rör om ett par gånger under denna timmen så undviker du att det blir klumpar i röran.
7. Vispa upp grädden hårt, ha i en knivsudd bakpulver så blir det fluffig och fin. 
8. Vänd ner den svala (helst lite kalla) röran lite i taget ner i grädden. 
9. Ställ tillbaka den i kylen och låt stå tills du ska göra iordning tårtan. 
 
 
MANGOMOUSSE MED EN TOUCH AV LIME:
Räcker till ett  rejält lager på en 18cm tårta
160g Mango (jag använde fryst)
0,5 dl socker 
Saften från 1/2 lime 
3 gelatinblad 
2 dl grädde 
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg mango och socker i en kastrull, koka upp och låt småputtra i 2-3 minuter.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. 
3. Tag av kastrullen från plattan och mixa den slät med tex en handmixer. 
4. Rör ner saften från en halv lime. 
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i mangoröran. 
6. Häll över röran i en skål och ställ den i kylen tills den svalnat helt. Rör om ett par gånger under denna timmen så undviker du att det blir klumpar i röran.
7. Vispa upp grädden hårt, ha i en knivsudd bakpulver så blir det fluffig och fin. 
8. Vänd ner den svala (helst lite kalla) röran lite i taget ner i grädden. 
9. Ställ tillbaka den i kylen och låt stå tills du ska göra iordning tårtan. 
 
 
MARÄNGSMÖRKRÄM:
 
4 st ägg
2,25 dl socker
250g rumsvarmt smör 
2 tsk vaniljsocker
 
GÖR SÅHÄR:
1. 
Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt(har du saltat smör så skippa detta!) i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält, om du har en termometer så kan du värma upp det till ungefär 65grader. Har du inte en termometer så stick ner en sked, ta upp den och känn på den, känner du inga sockerkristaller så är det färdigt. Rör om lite då och då under tiden det värms upp. 
2. Ta bort skålen från värmen, placera antingen skålen i en hushållsassistent med visp eller vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat, räkna med ca 10 minuter. Har du mjuka toppar och kan du vända skålen upp å ner utan att du får all smet på dig så är den färdig =) 
3. Sänk hastigheten på vispen till låg/mellanhastighet, ha sedan ner smöret, lite i taget. Tänk dig bitar lika stora som en tärning och räkna till 15 mellan varje bit, då vet du säkert att det blandats in. 
4. Vispa ihop allt till en härlig marängsmörkräm på mellanhastighet. 

 

FROSTING:
Recept härifrån
120g mjukt smör
7 dl florsocker (lite mindre än en hel förpackning)
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime 
200g Philadelphiaost

GÖR SÅHÄR:
1.
Vispa ihop smör och philadelphiaost krämigt
2. Vispa i florsocker och vaniljsocker lite i taget tills det blir en krämig frosting. 
3. Riv i limeskal och vispa i det. 
4. Förvara i kylen tills du ska använda den. 

 

LÄGG IHOP TÅRTAN SÅHÄR:
1. Dela din botten i 3 lika stora bottnar. Jag låter alltid min botten svalna när den kommer ut från ugnen sen lägger jag in den i kylskåpet medans jag förbereder alla fyllningar och liknande, jag tycker den blir lättare och dela då.
2. Lägg den första botten på tårtfat/tårtbricka, ha på ett rejält lager med mangomousse och gör det så rakt som du kan, lägg på botten 2. 
3. Lägg på ett rejält lager med jordgubbsmousse, jag hade inga färska jordgubbar hemma men jag kan tänka mig att det är fantastiskt att skiva och lägga på ett par sånna. Lägg på botten 3. 
4. Täck tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm eller om du har någon av fyllningarna kvar så går det precis lika bra att täcka tårtan med ett tunt laget med det istället. Ställ in i kylen i minst en 1h, men gärna över natten. Packa in den i plastfolie om du väljer att ha den över natten. 
5. Täck sedan hela tårtan med marängsmörkräm. Vill du ha ett fint resultat så gäller det att ha tålamod, köra tunna lager och kyla tårtan rejält mellan gångerna. 
6. Nu är det bara att gå bananas, jag valde att färga min frosting i olika orange-aktiga färger men ta dom färger du tycker passar ihop. Fyll sedan frostingen i spritpåsar som har olika tyllar och spritsa lite här och där på tårtan i alla mönster å storlekar du kan tänka dig.
7. Sätt dit ögon, nos och öron gjorda av sockerpasta. Nosen och öronen gjorde jag ett par timmar tidigare så att dom satte sig lite, jag lät även öronen torka runt en burk så dom fick ett litet "runt" utseende. Ögonen gjorde jag strax innan jag satte på dom på tårtan. 

LYCKA TILL! =) 

 

 

Kommentera här: