SOMMARTÅRTA JORDGUBB/MANGO
Den här söta räven är en tårta med ljusa bottnar, fylld med jordgubb-lime mousse och mangomousse, täckt med marängsmörkräm och spritsad med en lime-frosting, dekorationer gjorda i sockerpasta.
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
Räcker till ett rejält lager på en 18cm tårta
Skalet från 1 hel lime och saft från en 1/2 lime.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
4. Riv ner skalet från en lime och rör ner saften från en halv lime.
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i jordgubbsröran.
6. Häll över röran i en skål och ställ den i kylen tills den svalnat helt. Rör om ett par gånger under denna timmen så undviker du att det blir klumpar i röran.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter.
4. Rör ner saften från en halv lime.
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i mangoröran.
6. Häll över röran i en skål och ställ den i kylen tills den svalnat helt. Rör om ett par gånger under denna timmen så undviker du att det blir klumpar i röran.
2,25 dl socker
1. Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt(har du saltat smör så skippa detta!) i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält, om du har en termometer så kan du värma upp det till ungefär 65grader. Har du inte en termometer så stick ner en sked, ta upp den och känn på den, känner du inga sockerkristaller så är det färdigt. Rör om lite då och då under tiden det värms upp.
2. Ta bort skålen från värmen, placera antingen skålen i en hushållsassistent med visp eller vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat, räkna med ca 10 minuter. Har du mjuka toppar och kan du vända skålen upp å ner utan att du får all smet på dig så är den färdig =)
3. Sänk hastigheten på vispen till låg/mellanhastighet, ha sedan ner smöret, lite i taget. Tänk dig bitar lika stora som en tärning och räkna till 15 mellan varje bit, då vet du säkert att det blandats in.
4. Vispa ihop allt till en härlig marängsmörkräm på mellanhastighet.
FROSTING:
Recept härifrån
120g mjukt smör
7 dl florsocker (lite mindre än en hel förpackning)
2 tsk vaniljsocker
Skal av 1 lime
200g Philadelphiaost
GÖR SÅHÄR:
1. Vispa ihop smör och philadelphiaost krämigt
2. Vispa i florsocker och vaniljsocker lite i taget tills det blir en krämig frosting.
3. Riv i limeskal och vispa i det.
4. Förvara i kylen tills du ska använda den.
LÄGG IHOP TÅRTAN SÅHÄR:
1. Dela din botten i 3 lika stora bottnar. Jag låter alltid min botten svalna när den kommer ut från ugnen sen lägger jag in den i kylskåpet medans jag förbereder alla fyllningar och liknande, jag tycker den blir lättare och dela då.
2. Lägg den första botten på tårtfat/tårtbricka, ha på ett rejält lager med mangomousse och gör det så rakt som du kan, lägg på botten 2.
3. Lägg på ett rejält lager med jordgubbsmousse, jag hade inga färska jordgubbar hemma men jag kan tänka mig att det är fantastiskt att skiva och lägga på ett par sånna. Lägg på botten 3.
4. Täck tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm eller om du har någon av fyllningarna kvar så går det precis lika bra att täcka tårtan med ett tunt laget med det istället. Ställ in i kylen i minst en 1h, men gärna över natten. Packa in den i plastfolie om du väljer att ha den över natten.
5. Täck sedan hela tårtan med marängsmörkräm. Vill du ha ett fint resultat så gäller det att ha tålamod, köra tunna lager och kyla tårtan rejält mellan gångerna.
6. Nu är det bara att gå bananas, jag valde att färga min frosting i olika orange-aktiga färger men ta dom färger du tycker passar ihop. Fyll sedan frostingen i spritpåsar som har olika tyllar och spritsa lite här och där på tårtan i alla mönster å storlekar du kan tänka dig.
7. Sätt dit ögon, nos och öron gjorda av sockerpasta. Nosen och öronen gjorde jag ett par timmar tidigare så att dom satte sig lite, jag lät även öronen torka runt en burk så dom fick ett litet "runt" utseende. Ögonen gjorde jag strax innan jag satte på dom på tårtan.
LYCKA TILL! =)


