CHOKLADTÅRTA DELUXE

Hej på er och glad fredag, jag hoppas allting är bra, jag laddar för att ta mig ut en sväng på marknaden men först ska jag bjuda på recept på ”den godaste tårtan du gjort” som mor min uttryckte det! 

Ett tips är att gör botten, fyllningarna och lägg ihop den dagen innan, låt den sedan vila inplastad i kylen över natten. Så gör du marängsmörkrämen & ganachen dagen efter och täcker och dekorerar den då. Då hinner den både bli saftig, få smak och man slipper stå i flera flera timmar i sträck! ☺️

Nog babblat, här kommer receptet! 
 

Chokladtårta med nutella, jordnötter, mörk choklad & mjölkchoklad! 

 Till en tårta på 18cm behöver du:

Chokladbottnar:
Recept på botten hittar ni på Tea Malmegårds tårtkurs, den hittar du här (tips tips tips, jättemysig kurs!)
 Om inte annat kan ni ta erat favoritrecept på chokladbottnar. 

2 olika smörkrämer (nutellasmörkräm + mörkchoklad smörkräm):
400gram rumsvarmt smör 
4dl florsocker 
5 matskedar nutella 
90g mörk choklad havssalt 
Jordnötter  

Marängsmörkräm: 
150g äggvita (4-5st ägg) 
220g strösocker 
1 msk vaniljsocker
300g rumsvarmt smör 
200g mjölkchoklad 

Chokladganache:
100g mörk choklad 
1dl grädde 
1msk honung 
1msk smör

Gör såhär: 

Smörkräm 
1. Vispa först smöret någon minut så det blir fluffigt. 
2. Gå i med florsockret och vispa lite till. 
3. Dela sedan smeten på hälften och fördela i två olika skålar. 
4. Tillsätt nutellan och vispa ihop det i ena skålen 
5. Smält den mörka chokladen, låt svalna och tillsätt den i andra skålen och vispa ihop

Marängsmörkräm med mjölkchoklad 
1. Lägg äggvitor, socker och vaniljsocker i en bunke och placera den ovanför ett vattenbad. 
2. Vispa lite då och då tills blandningen blivit ca 60 grader eller tills alla sockerkristaller försvunnit. 
3. Placera bunken i din hushållsassistent (eller använd en elvisp) och vispa äggvitorna på hög hastighet i ca 10 minuter eller tills smeten svalnat. 
4. Medans äggvitorna vispas så smält chokladen över vattenbad och låt den sedan svalna 
5. När marängsmeten är styv och har svalnat så sänk hastigheten ett snäpp och börja sakta ha i små kuber av smöret i marängsmeten. Räkna till 10 mellan varje smörkub så det verkligen blandas i. 
6. När allt smör är i blandat så häll i den avsvalnade chokladen med en tunn stråle i marängsmeten (fortsätt vispa på medelhastighet) 
7. När all choklad är i så fortsätt vispa någon minut eller tills du ser att allting blandats ihop. 

Chokladganache:
1. Hacka chokladen fint och ha ner det i en bunke. 
2. Värm på honungen och grädden, det ska bli varmt men inte koka. 
3. Häll honungsgrädden över chokladen och rör tills all choklad smält 
4. Rör i smöret och låt det smälta ner.
5. Har du en del bitar kvar av choklad eller smör så mixa den slät med hjälp av en handmixer.

 

Lägg ihop tårtan såhär: 

1. Se till så du har tre bottnar, lägg den understa och bre på ett jämt och rejält lager nutellasmörkräm (men spara lite av den till steg 3) och strö över hackade jordnötter. 
2. Lägg på andra botten och bre på ett jämt och rejält lager mörkchoklad smörkräm (men spara lite av den till steg 3) lägg sedan på botten nr 3. 
3. Täck tårtan med ett jämt lager av den smörkräm du har kvar, ställ sedan in tårtan i kylen i minst 1h.
4. Täck sedan tårtan med marängsmörkrämen, ställ in i kylen i minst 1h eller medans du gör ganachen. 
5. Häll ut chokladganachen ovanpå tårtan och låt det ”droppa” ner längs sidorna, spritsa valfritt mönster med den marängsmörkräm som är över och riv över lite mörk choklad. 
6. Låt tårtan stå framme ett par minuter innan du servera och njuuuuter!!! 

 

 

Kommentera här: