SOMRIG ROSTÅRTA

Hej hopp i regnet! 

Sitter här vid mitt köksbord och kikar ut på världens oväder och tänker tillbaka på den här somriga tårtan som jag ska dela med er nu, kan det varit årets sista sommartårta tro? 
Hyllad blev den iaf! =) 

Här har ni recept på en tårta med ljusa bottnar fylld med jordgubbsmousse, färska jordgubbar, citronmousse och marängsmörkräm smaksatt med vit choklad, MUMS! 
 
TÅRTBOTTNAR:
Recept här
 220 g ägg (4 st)
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
 
GÖR SÅHÄR:
1. Sätt ugnen på 200 grader och klä in en form med bakplåtspapper, både i botten och på sidor, smörar du den först fastnar det lättare. Jag använde en rund form med löstagbar kant som är 18cm.
2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
3. Ha mjölblandningen, lite i taget, i ägg & strösocker blandningen och blanda försiktigt i det med hjälp av en slickepott. 
4. Häll i smeten i formen och grädda 20-30 min (beror helt på storlek på form och ugn!) Kolla med en provsticka, den ska vara helt torr. Är inte stickan torr men ovansidan ser klar ut så lägg över folie över kakan, då slipper du en bränd topp men kakan blir klar. 
5. Ta ut den ur ugnen när du tycker den känns klar och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Sen plockar du ur den ur formen och delar den i 3 delar. 


JORDGUBBSMOUSSE:
Recept här
3 st gelatinblad
250 g frysta jordgubbar
0,75 dl florsocker
100 gram Philadelphiaost
2 dl grädde, vispad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg i dom frysta jordgubbarna i en kastrull och värm på dom.
2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i ca 5 minuter. 
3. Tag av kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna slät med tex en handmixer. 
4. Lägg över jordgubbsröran i en skål men spara cirka 3msk i kastrullen och värm på dem igen.
5. Krama ur gelatinbladen och rör ner dom i jordgubbsröran i kastrullen och rör sedan ihop den med den svala röran i skålen.  
6. Vispa ihop philadelphiaost och florsocker
7. Se till att jordgubbsröran har svalnat och vänd sedan ner jordgubbsröran lite i taget. 
8. Vispa upp grädden så den blir härligt fluffig. 
9. Vänd ner grädden i philadelhia & jordgubbsröran.
10. Ställ moussen i kylen och låt stå i ca 2h eller tills du ska göra iordning tårtan.
 

CITRONMOUSSE:
Inspo härifrån
2dl vispgrädde
200g philadelphiaost
0,75 dl socker 
0,75 dl citronsaft + skal från 1 citron 
3 gelatinblad
 
GÖR SÅHÄR:
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5 minuter.
2. Vispa ihop socker och philadeplhiaosten.
3. Värm på citronsaften och smält ner gelatinbladen 
4. Låt det svalna lite och blanda sedan ner det i philadelphia-blandningen.
5. Riv ner skalet från en citron
6. Vispa grädden lagomt och vänd ner det i blandningen.
7. Låt stå i kylen i ca 2h.

 
MARÄNGSMÖRKRÄM MED VIT CHOKLAD
Inspo härifrån
5 st äggvitor
2,75 dl socker
250g rumsvarmt smör 
2 tsk vaniljsocker
250g vit choklad 
 
GÖR SÅHÄR:
1. 
Lägg äggvitor, socker, vaniljsocker och salt(har du saltat smör så skippa detta!) i en skål. Sätt skålen över vattenbad och värm tills alla sockerkristaller har smält, om du har en termometer så kan du värma upp det till ungefär 65grader. Har du inte en termometer så stick ner en sked, ta upp den och känn på den, känner du inga sockerkristaller så är det färdigt. Rör om lite då och då under tiden det värms upp. 
2. Smält den vita chokladen över vattenbad och. låt den sedan svalna. 
3. Ta bort skålen från värmen, placera antingen skålen i en hushållsassistent med visp eller vispa med elvisp tills marängen är styv och har svalnat, räkna med ca 10 minuter. Har du mjuka toppar och kan du vända skålen upp å ner utan att du får all smet på dig så är den färdig =) 
4. Sänk hastigheten på vispen till låg/mellanhastighet, ha sedan ner smöret, lite i taget. Tänk dig bitar lika stora som en tärning och räkna till 15 mellan varje bit, då vet du säkert att det blandats in. 
5. Tillsätt sedan chokladen även där lite i taget. Se till att chokladen har svalnat, vi vill inte att vår marängsmörkräm ska skära sig.  
6. Vispa ihop allt till en härlig marängsmörkräm på mellanhastighet, nu kan du även passa på och färga din marängsmörkräm om du vill det. 
 
 
LÄGG IHOP TÅRTAN SÅHÄR:
1. Dela din botten i 3 lika stora bottnar. 
2. Lägg den första botten på tårtfat/tårtbricka, ha på ett rejält lager med jordgubbsmoussen och lägg sedan över skivade jordgubbar så det täcker, lägg sedan på ett tunt lager jordgubbsmousse och lägg på botten 2. 
3. Lägg på ett rejält lager med citronmoussen, Lägg på botten 3. 
4. Täck tårtan med ett tunt lager marängsmörkräm och ställ sedan in tårtan i kylen i minst en 1h, men gärna över natten. Packa in den i plastfolie om du väljer att ha den över natten. 
5. Täck sedan hela tårtan med marängsmörkräm. Vill du ha ett fint resultat så gäller det att ha tålamod, köra tunna lager och kyla tårtan rejält mellan gångerna. 
6. Nu är det bara att gå bananas, jag valde att färga min marängsmörkräm i olika lila nyanser, kör på det du själv gillar! Fyll sedan marängsmörkrämen i spritpåsar som har olika tyllar och spritsa lite här och där på tårtan i alla mönster å storlekar du kan tänka dig, denna gång körde jag mest på blommor men välj det som passar dig.
7. Låt tårtan stå i kylen tills det är dags för servering. Ta fram den ett par minuter innan så marängsmörkrämen hinner bli mjuk! 

LYCKA TILL =) 
 
 

Kommentera här: