SNICKERSKAKA
Heeejj! Ny månad = Nytt recept i fantastiska, underbara Rättviks Nytt.
Denna snickerskaka är så god, så jävla god att jag hade kunnat ätit upp en form själv, varnar er ifall ni ska bjussa gäster på den så råkar den vara slut när dom kommer ;)
Här kommer receptet. Gör du i en större form än 18cm så dubbla receptet! Ha en fin dag!
Du behöver till en kaka på 18cm:
Browniebotten:
75g Smör
1,5dl socker
0,75dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1st ägg
0,75dl vetemjöl
Jordnötslager:
1dl grädde
1dl sirap
1dl socker
1,5dl jordnötter
En nypa flingsalt
Översta lagret:
100g mjölkchoklad
0,5dl grädde
Gör såhär:
Browniebotten:
1. Slå på ugnen på 160 grader
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.
3. Blanda socker, kakao och vaniljsocker i en skål.
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.
5. Tillsätt ägget och blanda i det.
6. Sikta i vetemjölet i smeten och blanda så det blir en slät smet.
7. Smöra och bröa en form á 18cm och häll ner smeten i formen.
8. Grädda längst ner i ugnen i ca 12-15 minuter, den ska ha stelnat på kanterna med fortfarande vara lite kladdig i mitten.
9. Låt svalna i kylskåp medans du gör det andra lagret.
Jordnötslager:
1. Lägg grädde, sirap och socker i en rymlig kastrull och koka upp under omrörning.
2. Låt småkoka på låg värme i ca 15-20 minuter, rör om lite då å då så det inte bränns fast i botten. Har du en termometer så ska den ligga på ca 115grader.
3. Låt det svalna litegrann och blanda sedan i jordnötterna och flingsaltet.
4. Klä in kanterna på formen som du har browniebotten i med bakplåtspapper och häll sedan på jordnötslagret.
5. Ställ in i kylskåpet och låt stå ca en timme så jordnötslagret sätter sig.
Översta lagret:
1. Hacka chokladen fint och ha ner det i en bunke.
2. Häll grädden i en kastrull och värm på under omrörning tills den precis börjar koka, ta då av den från värmen och häll grädden över den hackade chokladen.
3. Blanda tills all choklad smält, låt stå ett par minuter i rumstemperatur så den tjocknar lite.
4. Ta fram kakan & häll på chokladsmeten, ställ sedan in kakan i kylen och när chokladlagret stelnat så ta försiktigt bort kanten på din form och bakplåtspapperet.
Tips!
Den är godast dagen efter när den verkligen fått satt sig. Orkar du inte göra egen kolasås gissar jag att den funkar super med köpt dulche de leche.
