VIT KLADDKAKA MED SAFFRANSKOLA
Hejj! Jag har redan gjort ett liknande recept men jag bakade om det, uppgradera det lite och här kommer det på nytt. Denna kakan är fantastiskt god, kolan blir fantastisk.
Här kommer receptet, jag gjorde kakan i en form som är 18cm, gör du den i en form som är större är 20cm så dubbla receptet! =)
Du behöver:
Vit kladdkaka:
75g smör
75g smör
1dl socker
1tsk vaniljsocker
1st ägg
1dl vetemjöl
100g vit choklad
Saffranskola:
1dl strösocker
0,5dl ljus sirap
1dl strösocker
0,5dl ljus sirap
1,5dl vispgrädde
1tsk vaniljsocker
0,5g saffran
50g rumsvarmt smör
Gör såhär:
Vit kladdkaka:
1. Slå på ugnen på 175 grader
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.
3. Blanda socker och vaniljsocker i en skål.
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.
5. Tillsätt ägget och blanda i det.
6. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron.
7. Ha i vetemjölet i smeten, blanda ihop det. Blanda sedan i den smälta vita chokladen.
8. Smöra och bröa en form, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 16-20 minuter, den ska ha stelnat på kanterna men fortfarande vara lite kladdig i mitten.
9. Låt svalna medans du gör saffranskolan.
2. Lägg smöret i en kastrull och smält på låg värme.
3. Blanda socker och vaniljsocker i en skål.
4. Häll i det smälta smöret och blanda ihop det till en smet.
5. Tillsätt ägget och blanda i det.
6. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micron.
7. Ha i vetemjölet i smeten, blanda ihop det. Blanda sedan i den smälta vita chokladen.
8. Smöra och bröa en form, häll i smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 16-20 minuter, den ska ha stelnat på kanterna men fortfarande vara lite kladdig i mitten.
9. Låt svalna medans du gör saffranskolan.
10. När kakan svalnat så klä in kanterna på springformen med bakplåtspapper.
Saffranskola:
1. Blanda socker, sirap, grädde, vaniljsocker och saffran i en kastrull och ställ på plattan.
2. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ca 15-20 minuter, kolasmeten ska nå ca 115 grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten.
2. Låt koka upp under omrörning och koka sedan på låg värme i ca 15-20 minuter, kolasmeten ska nå ca 115 grader. Rör om lite då och då så att det inte bränner fast i botten.
3. Ta av kolan från värmen när du nått önskad tempratur och rör ner smöret så det smälter.
4. Häll över kolasmeten över din vita kladdkaka och ställ in i kylen i minst 2h men den kan utan problem stå under natten.
5. Ta bort spingormskanten, dra försiktigt bort bakplåtspapper och avsluta med att dekorera med tillexempel rostad kokos, mandlar, krossade polkagrisar eller varför inte krossade pepparkakor. Eller så äter du den som den är, det funkar
kanon det också!
Lycka till!
